Plasproblemen bij uw kat

Plasproblemen komen bij katten regelmatig voor. In veel gevallen worden deze klachten veroorzaakt door een blaasontsteking, welke onder andere kan worden veroorzaakt door blaasgruis of -stenen, poliepen, tumoren en met enige regelmaat ook door stress. Een blaasontsteking wordt, in tegenstelling tot bij honden, bij slechts 5% van de katten veroorzaakt door bacteriën. Het geven van antibiotica is in de meeste gevallen dus niet zinvol.

Daarnaast kunnen ziekten aan de nieren, lever, schildklier of diabetes ervoor zorgen dat de kat meer en vaker moet plassen en het mogelijk niet op kan houden. Ook gewrichtsproblemen kunnen ervoor zorgen dat de kat niet goed de kattenbak in kan of pijn heeft met het aannemen van de plashouding. We zien dergelijke klachten vaak bij de oudere kat.

Opvallend is dat katten met een blaasontsteking vaak naar de kattenbak gaan, kleine plasjes doen, soms ook naast de bak plassen, miauwen bij het plassen en soms zelfs bloed in de urine hebben. Bij katers kan het voorkomen dat hun plasbuis verstopt raakt als gevolg van een blaasontsteking. Dit is spoedgeval! Merkt u dat uw kater regelmatig op de bak gaat zonder dat er urine komt of heeft hij andere plasklachten en wordt hij erg sloom, neem dan direct contact met ons op.

Diagnostiek

Om te kunnen bepalen of deze symptomen een medische oorzaak hebben of met gedrag te maken hebben, zal altijd eerst een urineonderzoek en lichamelijk onderzoek uitgevoerd moeten worden. Om urine op te vangen kunt u het beste een schone kattenbak vullen met plastic korreltjes (Katkor). Mocht dit niet lukken dan kunnen wij ook, mits de kat een volle blaas heeft, een blaaspunctie uitvoeren. Vaak kunnen we uit deze onderzoeken al veel informatie halen, maar soms wordt ook een steriele blaaspunctie, echo of röntgenfoto van de urinewegen geadviseerd.

Wanneer medische oorzaken zijn uitgesloten is het aannemelijk dat stress een rol speelt. Katten zijn echte gewoontedieren en de meest kleine veranderingen kunnen al zorgen voor stress. Ook kan een afkeer voor de kattenbak ervoor zorgen dat een kat een blaasontsteking krijgt, omdat de kat zijn urine te lang ophoudt. Mocht u vragen hebben over stress bij de kat en tips willen bij katten die buiten de bak plassen, dan kunnen wij u een informatiebrief sturen.

Behandeling

De behandeling van het plasprobleem hangt uiteraard af van de oorzaak van de klachten. Bij elke vorm van een blaasontsteking is uw kat gebaat bij het krijgen van pijnstillers en het drinken van voldoende water, zodat de blaas regelmatig gespoeld wordt. De wateropname kan worden bevorderd door natvoer aan te bieden of een drinkfontein aan te schaffen.

Heeft uw kat blaasgruis? Dan zullen wij een blaasdieet voorschrijven, zodat de aanwezige kristallen oplossen en het ontstaan van nieuwe kristallen wordt voorkomen. Dit dieet zal strikt en levenslang moeten worden gegeven. Soms zijn er helaas al blaasstenen gevormd en is een operatie noodzakelijk om de stenen uit de blaas te verwijderen. Poliepen of tumoren kunnen in een aantal gevallen ook operatief worden verwijderd, maar dit hangt mede af van de uitgebreidheid en locatie. Mocht uw kat een bacteriële blaasontsteking hebben, dan schrijven wij antibiotica voor.

Soms is er geen duidelijke oorzaak voor plasproblemen en/of onzindelijkheid te vinden. Stress en gedrag kan dan een rol spelen. Mocht u informatie willen over onzindelijkheid bij de kat, stuur dan een mail naar info@t-holland.nl.

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op