Spoed bij katten

Van maandag t/m vrijdag kunt u ons tussen 8.00-18.30 uur telefonisch bereiken en op 1 drukken voor spoed.
Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0900-9349.

Benauwdheid

De normale ademfrequentie van een kat in rust is 20 tot 40 ademteugen per minuut. Een benauwde kat krijgt te weinig zuurstof in het lichaam en kunt u herkennen aan een of meerdere van de volgende symptomen:

  • Snelle ademhaling (meer dan 40 ademteugen per minuut in rust)
  • Naknijpen met de buik
  • Open bek ademen
  • Blauwe of grauwe slijmvliezen
  • Veel geluid maken tijdens het ademhalen

Neem in bovenstaande gevallen direct contact op met de praktijk!

Bewustzijnsverlies

Wanneer uw kat plots omvalt en bewusteloos is, is het verstandig contact met ons op te nemen. Het bewustzijnsverlies kan meerdere oorzaken hebben, zoals shock, een flauwte door zuurstofgebrek, suikertekort of epilepsie.

Gif of vreemd voorwerp gegeten

Wanneer uw kat iets heeft gegeten waarvan u niet zeker weet of het giftig is of wanneer uw kat een vreemd voorwerp heeft gegeten, adviseren wij u direct contact met ons op te nemen. In sommige gevallen is het nodig om uw kat te laten braken door middel van een injectie. Hoe langer we wachten, hoe meer kans dat de giftige stof al is opgenomen of het voorwerp de maag al heeft verlaten.

Op de website van het LICG kunt u zien wat giftig is voor onze huisdieren.

Hypoglycemie (bij diabetes)

Een lage bloedsuikerspiegel (hypoglycemie) kan bij katten met diabetes worden veroorzaakt door een te hoge dosering insuline (bijvoorbeeld wanneer uw kat minder heeft gegeten dan normaal) of wanneer de alvleesklier van uw kat zelf weer wat insuline aan gaat maken.

Is uw kat bekend met diabetes en merkt u dat uw kat plots erg sloom, wankel, trillerig, hongerig of comateus wordt, dan kan het zijn dat uw kat een hypo heeft. Als uw kat nog voedsel, druivensuiker (Dextro) of suikerwater op wil nemen, bied dit dan aan. Verdwijnen de verschijnselen niet direct, neem dan contact met ons op.

Ongevallen

Is uw kat aangereden, gebeten of gevallen van grote hoogte, neem dan contact met ons op, al is het maar om even te overleggen. Soms is er uitwendig niets te zien, maar kan er inwendige orgaanschade aanwezig zijn. In een aantal gevallen verliest uw kat veel bloed en is het belangrijk het bloeden zo snel mogelijk te stelpen. Bij bijtwonden is vaak antibiotica nodig.

Plaskater

Een plaskater is een kater die plots niet meer kan plassen. Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verstopping van de plasbuis. Omdat de plasbuis bij poezen veel wijder is, zien we dit zelden bij poezen.

Gaat uw kater regelmatig naar de kattenbak en in een plashouding zitten, zonder dat er urine komt? Neem dan direct contact met ons op. Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk controleren of de blaas gevuld of leeg is, omdat een overvolle blaas verlamd kan raken, kan scheuren en ervoor kan zorgen dat de nierfunctie verslechtert. Wanneer de plasbuis verstopt is, moet uw kat worden gekatheteriseerd om de verstopping te verhelpen. Wordt er niet ingegrepen, dan kan de kat binnen korte tijd overlijden.

Status epilepticus

1e aanval
Heeft uw kat voor het eerst een epileptische aanval? Probeer dan vooral rustig te blijven. Let voor uw eigen veiligheid op de klapperende kaak, dus blijf met uw handen uit de buurt van het bekje. Zorg ervoor dat uw kat zichzelf niet kan verwonden, door de kat op de grond te leggen en harde objecten uit de buurt te verwijderen. Probeer de aanval te filmen of te noteren wat u ziet. Neem daarna contact op met de praktijk. Indien de aanval langer dan 5 minuten duurt, moet u direct contact met ons opnemen.

Bekende epilepsiepatiƫnt waarbij medicatie niet werkt
Is uw kat bekend met epilepsie en werkt de toegediende medicatie niet, dan mag u de diazepam na 5 minuten nogmaals toedienen. Dit mag maximaal 3x worden herhaald. Neem contact met ons op wanneer uw kat niet reageert op de toegediende diazepam.

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op