Nieuws

Nieuwe chipregels

1 november 2021
Nieuwe chipregels

Vanaf 1 november 2021 is de wetgeving veranderd omtrent het chippen en registreren van de pups. Een Europees paspoort en het plaatsen van een chip was al verplicht, maar nu moeten deze chips ook direct geregistreerd worden. De reden voor deze aanpassing van de wetgeving ligt bij de illegale hondenhandel. In de illegale hondenhandel gaat het natuurlijk alleen maar om geld verdienen en niet om het dierenwelzijn. De overheid wil met deze nieuwe en strengere regels meer invloed hebben op het dierenwelzijn en meer inzicht krijgen in de verkoop van pups.

In de nieuwe regels worden fokkers, importeurs, dierenartsen en chippers geregistreerd. Een fokker heeft een uniek bedrijfsnummer (UBN) nodig om de pups te laten chippen bij een dierenarts. Zonder een UBN kan een hond niet meer gechipt worden en geen Europees paspoort krijgen.
De regels vanaf 1 november 2021 zijn als volgt:
Fokkers en importeurs registreren zichzelf bij de RVO. Zij krijgen dan een UBN. Heeft u als bedrijfsmatige fokker of importeur al een UBN? Dan kunt u gewoon dat nummer gebruiken. Een UBN is nodig om de hond te registreren. Zorg daarom dat u uw UBN bij de hand heeft als u uw hond(en) bij een dierenarts of chipper laat chippen.
Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en een Europees paspoort krijgen. De dierenarts of chipper registreert bij een aangewezen portaal/databank dat de hond is gechipt. Daarbij is ook het UBN van de houder/fokker nodig. Als fokker registreert u de geboorte van de pup bij het aangewezen portaal. Dit doet u ook met het chipnummer van de moederhond. Het EU-dierenpaspoort wordt verplicht voor alle honden. De dierenarts registreert het paspoort bij een aangewezen portaal. Als importeur laat u de eerste registratie van de hond door een dierenarts doen. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een portaal. Komt de hond uit een derde land en heeft hij geen EU-dierenpaspoort? Dan geeft de dierenarts een EU-dierenpaspoort voor de hond af.

Voor meer informatie kunt u terecht op de volgende websites:
Voor algemene informatie:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/honden
Voor het bewijs van vakbekwaamheid:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/huisdieren-houden-en-fokken/bedrijfsmatig-huisdieren-houden/bewijs-van-vakbekwaamheid

Kortom, komt u met een nestje pups voor hun eerste vaccinatie, chip en een Europees paspoort, dan hebben wij uw UBN nodig. We zullen het UBN nummer controleren of het het juiste nummer bij de juiste persoon is. Wij zullen de chip plaatsen zoals u van ons gewend bent, maar nu zullen wij ook gelijk de registratie doen. De kosten van het plaatsen van de chip gaan daardoor wat omhoog.