Zindelijkheid bij uw konijn

Konijnen kunnen met veel geduld zindelijk worden gemaakt. Sommige konijnen doen zelf al hun behoefte op een vaste plek. Als dat het geval is, is het vaak nog maar een kleine stap om uw konijn zijn behoefte in een konijnentoilet te laten doen.

Hoe kunt u een konijn zindelijk maken?

Vanaf een leeftijd van ongeveer 3 maanden kunt u beginnen met de zindelijkheidstraining. U kunt een hoektoilet gebruiken, gemaakt voor fretten en konijnen, maar ook een (afwas)teil, (kleine) kattenbak of andere plastic bak kan hier prima geschikt voor zijn. Zet de bak in het begin neer op de plek waar uw konijn (het meeste van) zijn behoefte doet. Kiest uw konijn er ineens voor om hier een andere plek voor uit te kiezen, dan verplaatst u de bak met hem mee. In het begin kan het best zo zijn dat u meerdere bakken nodig heeft om uw konijn het principe van ‘op de bak gaan’ aan te leren.

Consequent zijn

Het is belangrijk dat u zelf heel consequent bent als u uw konijn zindelijk wil maken. Elk keuteltje en elk plasje dat naast de bak gaat, moet u zelf in de bak leggen. Uw konijn zal in het begin nog geregeld buiten de bak plassen of poepen. Dit heeft deels met het wennen aan de bak te maken, maar ook zeker met het afbakenen van zijn territorium. Wanneer u merkt dat uw konijn plast of poept, pak hem dan rustig op en zet hem op het toilet. Wanneer uw konijn vervolgens in het toilet poept of plast, beloon hem dan met een zachte stem of met een (gezonde) traktatie. Word vooral niet boos wanneer hij zijn behoefte op de verkeerde plek doet.

Het toilet

Het is belangrijk dat konijnen het verschil weten tussen hun kooi en hun toilet. Daarom is het raadzaam om in het toilet een andere bodembedekker te gebruiken dan in het hok. De konijnen voelen op die manier het verschil tussen kooi en toilet. Kies voor een bodembedekker die goed absorbeert, zoals geperste strokorrels. Om ze aan de bak te laten wennen kunt u er in het begin wat stro of hooi uit hun kooi in leggen, want daar zit hun geur aan. Omdat konijnen graag eten wanneer zij hun behoefte doen, kunt u tijdelijk een hooiruif boven de toiletbak hangen of een voerbak in de toiletbak plaatsen. Bij konijnen die uit zichzelf al hun behoefte op één plek doen zult u minder werk hebben dan bij een konijn dat zijn behoefte overal doet. Vooral geduld is belangrijk!

Wat als het niet lukt?

Wil het echt niet lukken, dan kunt u proberen om uw konijn enkele dagen helemaal geen bodembedekking in zijn hok of kooi te geven en wel in zijn toilet. Let op: dit kan in de winter niet bij buitenkonijnen in verband met de koude temperaturen! Niet gecastreerde rammelaars markeren hun territorium met urine. Ze stoppen hier vaak mee wanneer ze gecastreerd zijn en worden dan vaak zindelijk. Ook conflicten met soortgenootjes kunnen ervoor zorgen dat de zindelijkheid mislukt.

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op