Koppelen van uw konijn of knaagdier

Een maatje

Konijnen zijn groepsdieren. Dat wil echter niet zeggen dat ze zomaar met elk ander konijn kunnen worden gekoppeld. Ze vinden het fijn om tegen elkaar aan te liggen. Voor buitenkonijnen is dit ook de manier om warm te blijven. Ze wassen elkaar op plekken die anders moeilijk bereikbaar zijn, zoals bij de oren en ogen. Ook spelen en rennen ze samen en houden elkaar op die manier actief, wat goed voor hun gezondheid is. Daarnaast vinden konijnen steun bij elkaar wanneer ze bang of ziek zijn. Een bang konijn kan zich erg optrekken aan een maatje dat dapper is.

Hoe kunt u twee konijnen koppelen?

Om twee konijnen te laten kennismaken heeft u een neutrale ruimte nodig. Dat is een ruimte waar geen van beide konijnen eerder geweest is, en dus ook geen territorium van een van beide. Houd er rekening mee dat de konijnen in dit verblijf wel 2 weken moeten kunnen blijven.

Voor u begint:

  • Zorg dat de konijnen gezond en oud genoeg zijn. De minimale leeftijd is 8-12 weken.
  • Wacht 6 weken na de castratie van de rammelaar, tot die tijd is hij namelijk nog vruchtbaar. De rammelaar moet altijd gecastreerd zijn bij de koppeling.
  • Houd wat groenvoer bij de hand of wat brokjes apart.
  • Houd er rekening mee dat het veel tijd vergt. Het kan weken tot maanden duren voordat een koppeling echt geslaagd is.
  • Koppel niet met hoge temperaturen!
  • Het karakter is heel belangrijk. Vraag desnoods aan een opvang/asiel of de koppeling bij hen plaats mag vinden.

De beste match

Een voedster en een gecastreerde rammelaar gaan goed samen en daar is ook een goede slagingskans bij. Twee rammelaars samen gaat in 99% van de gevallen fout. Twee voedsters hebben een kleine slagingskans, maar kan het proberen waard zijn. U kunt op de website van het LICG meer informatie vinden over het koppelen van konijnen. Konijnen leven in de natuur in groepen. Ook als huisdier hebben ze heel graag aandacht.

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op