Huisvesting van uw konijn of knaagdier

Behoeften van konijnen

Om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te blijven, hebben konijnen voldoende ruimte en beweging nodig. Ze moeten kunnen bewegen, rennen, knagen, graven en rusten. Ook zijn schuilmogelijkheden belangrijk. Van belang is dat ze kunnen kiezen tussen binnen en buiten, boven of onder de grond. Een konijn dat altijd binnen zit, kan last krijgen van een vitamine D tekort, wat problemen aan het gebit, hart en immuunsysteem tot gevolg kan hebben. Konijnen kunnen echter slecht tegen temperatuurschommelingen. Wanneer u rekening houdt met de grootte van het hok, houd er dan ook rekening mee dat konijnen echte groepsdieren zijn. Zet ze daarom nooit alleen in een hok. Een rammelaar en een voedster vormen vaak de beste combinatie.

Het konijnenhok en de ren

Een goede huisvesting voor konijnen bestaat uit meer dan een hok. Belangrijk is de uitloop naar buiten, bijvoorbeeld in (een deel van) de tuin, zodat uw konijn voldoende ruimte heeft om te bewegen, te springen en te rennen. Daarnaast is het belangrijk het verblijf af te zetten, zodat uw konijn niet kan ontsnappen. Losse konijnenrennen zijn handig, omdat deze gemakkelijk te verplaatsen zijn, bijvoorbeeld om het hok in de schaduw te zetten. Echter bieden deze niet altijd voldoende bewegingsruimte. Daarnaast adviseren we om uw konijn de mogelijkheid te geven te kunnen schuilen bij regen of gevaar.

Richtlijnen

Onderstaande richtlijnen zijn de minimale voorwaarden van een konijnenverblijf. Wij zien graag dat uw konijnen een groot en ruim hok hebben met uitloopmogelijkheden.

  • Het hok van een konijn moet minimaal 100 centimeter lang, 60 centimeter breed en 60 centimeter hoog zijn.
  • Zorg dat het hok goed schoon te maken is en dat u uw konijn er makkelijk uit kan pakken.
  • Het nachthok moet beschut en donker zijn.

 

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op