Toedienen van medicatie bij uw kat

Het toedienen van medicatie bij de kat kan een behoorlijke uitdaging zijn! In onderstaande foto’s en filmpjes kunt u zien hoe u uw kat een tablet kunt geven en hoe oor- en oogdruppels toe kunnen worden gediend.

Tabletten

Sommige tabletten zijn smakelijk en worden door uw kat zo opgegeten. Helaas is dit niet altijd het geval. Als uw kat geen dieetrestricties heeft mag de tablet met wat lekkers worden ingegeven, zoals natvoer of een liquid snack. Easypill is een smakelijke substantie die u om de tablet heen kunt kneden. Echter zijn er ook katten die zelfs hier niet in trappen. Dan zou u het tabletje met uw vinger of een pillenschieter achter in de keel kunnen toedienen. Houdt daarna het bekje dicht en wrijf over het keeltje tot de kat heeft geslikt.

Oorzalf

Bij de oorzalf is het altijd belangrijk dat het diep genoeg in het oor terechtkomt. Een kat heeft een vrij diepe gehoorgang. Til het oor iets op, breng het tuitje van het flesje in de gehoorgang en knijp in het flesje. Op het etiket staat vermeld hoeveel oorzalf u moet toedienen.

Oogzalf

Bij oogzalf is het belangrijk dat de zalf op het oog valt en zich verspreidt over de oogbol en de slijmvliezen. Hierbij moet het oog zelf niet geraakt worden door de tube of het flesje. Het makkelijkste is om de kat van achteren te benaderen. De kop van de kat kan het beste iets omhoog worden gebracht, zodat de kat wat naar boven kijkt. Hierdoor opent de kat zijn ogen automatisch wat meer. Met de ene hand kan u het oog open houden en met de andere hand met het flesje/tube steunt u op de kop. Door op de kop te steunen voorkomt u dat u het oog raakt op het moment dat de kat de kop beweegt. Als de kat zijn/haar kop stil houdt kunt u wat zalf in het oog laten vallen. Door te knipperen verspreidt de zalf zich goed.

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op