Reizen met uw kat

Katten houden over het algemeen niet van reizen. Zodra ze buiten hun eigen territorium komen spelen angst en stress al gauw een grote rol. Ook het reismandje kan erg beangstigend zijn. Hieronder vindt u tips over het vervoeren van katten.

Naar de dierenarts

  • Vaak horen we dat het zien van de reismand alleen al veel stress oplevert bij katten. Ze hebben immers geleerd dat de reismand niet veel goeds betekent! Daarom raden wij aan om al ruim (twee weken) voor een afspraak te oefenen/trainen met de reismand. U kunt de mand al in de kamer zetten, zodat de kat daar aan kan wennen. Zodra de kat het niet meer eng lijkt te vinden, kunt u wat snoepjes in, op en rondom de mand leggen. Op deze manier creëert u een positieve associatie met de reismand. Wanneer uw kat na een tijdje volledig rustig is rondom de reismand, kunt u de kat voorzichtig vasthouden bij de mand. Als dit goed gaat kunt u zelfs een stapje verder gaan en de kat voorzichtig in het mandje doen. Doe het deurtje echter nog niet dicht. Oefen dit meerdere malen per dag. Uw kat zal hierdoor leren dat er eigenlijk niks ‘engs’ gebeurt. U kunt steeds een stapje verder gaan door uiteindelijk het deurtje wel even kort dicht te doen tot u het mandje met kat en al kan optillen. Zo wordt een reisje naar de dierenarts een stuk minder stressvol!
  • Bij katten die echt in paniek raken van de reismand en/of het vervoer kunnen we van tevoren rustgevende medicatie voorschrijven. Dit geeft u thuis 1,5 uur van tevoren aan uw kat. U zal zien dat alles soepeler verloopt, voor zowel u als voor de kat. Houd er wel rekening mee dat de medicatie tot 10 uur lang kan werken en het uw kat suf kan maken. Daarom is het belangrijk uw kat na het dierenartsbezoek binnen te houden tot de medicatie volledig is uitgewerkt.

Naar het buitenland

Mocht u met uw kat naar het buitenland willen, dan heeft uw kat in ieder geval een Europees paspoort, chip en rabiësvaccinatie nodig. Op de website van het LICG vindt u informatie over de invoereisen per land.

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op