Toedienen van medicatie bij de hond

Het toedienen van medicatie bij de hond kan een behoorlijke uitdaging zijn! In onderstaande foto’s en filmpjes kunt u zien hoe u uw hond een tablet kunt geven en hoe oor- en oogzalf toe kunnen worden gediend.

Tabletten

Sommige tabletten zijn smakelijk en worden door uw hond zo opgegeten. Helaas is dit niet altijd het geval. Als uw hond geen dieetrestricties heeft mag de tablet met wat lekkers worden ingegeven, zoals natvoer of een stukje worst of kaas. Easypill is een smakelijke substantie die u om de tablet heen kunt kneden. Echter zijn er ook honden die zelfs hier niet in trappen. Dan zou u de tablet met uw vinger of een pillenschieter achter in de keel kunnen toedienen. Houdt daarna de bek dicht en wrijf over de keel tot de hond heeft geslikt.

Oorzalf

Bij de oorzalf is het altijd belangrijk dat het diep genoeg in het oor terechtkomt. Eenhond heeft een hele diepe gehoorgang. Til het oor iets op, breng het tuitje van het flesje in de gehoorgang en knijp in het flesje. Op het etiket staat vermeld hoeveel oorzalf u moet toedienen.

Oogzalf

Bij oogzalf is het belangrijk dat de zalf op het oog valt en zich verspreidt over de oogbol en de slijmvliezen. Hierbij moet het oog zelf niet geraakt worden door de tube of het flesje. Het makkelijkste is om de hond van achteren te benaderen. De kop van de hond kan het beste iets omhoog worden gebracht, zodat de hond naar boven kijkt. Hierdoor opent de hond zijn ogen automatisch wat meer. Met de ene hand kan u het oog open houden en met de andere hand met het flesje/tube steunt u op de kop. Door op de kop te steunen voorkomt u dat u het oog raakt op het moment dat de hond de kop beweegt. Als de hond zijn/haar kop stil houdt kunt u wat zalf in het oog laten vallen. Door te knipperen verspreidt de zalf zich goed.

Medicatie nodig?

Klik hieronder voor een herhaalrecept