Spoed bij honden

Van maandag t/m vrijdag kunt u ons tussen 8.00-18.30 uur telefonisch bereiken en op ‘1’ drukken voor spoed.
Buiten openingstijden kunt u bellen naar 0900-9349.

 

Benauwdheid

Uw hond ademt normaal in rust 10 tot 30 keer per minuut. Hierbij hoort uw hond geen geluid te maken. De buik van de hond zal altijd iets op en neer bewegen. Als uw hond sneller ademt, opeens geluid maakt bij het ademen (of meer geluid maakt) of erg veel bij perst met zijn buik, kan uw hond benauwd zijn. Bij benauwdheid is het altijd belangrijk om te bellen. Benauwdheidsklachten zijn erg vervelend en kunnen ook erg gevaarlijk zijn.  Als uw hond echter ook blauwe of grauwe slijmvliezen heeft, dus niet meer mooi roze, is het verstandig direct naar de praktijk te komen!

Bewustzijnsverlies

Als uw hond plotseling omvalt en/of zijn bewustzijnsverlies is het verstandig direct te bellen of direct naar de praktijk te komen.

Bleke slijmvliezen

Als de slijmvliezen van uw hond niet mooi roze meer zijn, maar lichtroze tot wit is het verstandig direct contact op te nemen met de praktijk. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, maar bij alle redenen is het belangrijk snel in te grijpen. De slijmvliezen kunnen worden bekeken onder het oog of het tandvlees in de bek.

Epileptische aanval

1e aanval
Heeft uw hond voor het eerst een epileptische aanval? Probeer dan vooral rustig te blijven. In verband met uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw dier kunt u het beste afstand bewaren. Probeer de aanval te filmen of te noteren wat u ziet. Neem daarna contact op met de praktijk. Indien de aanval langer dan 5 minuten duurt moet u direct contact met ons opnemen.

Bekende epilepsiepatiënt waarbij medicatie niet werkt
Is uw hond bekend met epilepsie en werkt de toegediende medicatie niet? U mag de diazepam na 5 minuten nogmaals toedienen. Dit mag maximaal 3x herhaald worden. Indien de aanval langer dan 5 minuten duurt moet u direct contact opnemen met de praktijk.

Gif of vreemd voorwerp gegeten

Als uw hond iets heeft gegeten waarvan u niet zeker weet of het giftig is of als uw hond een vreemd voorwerp heeft opgegeten adviseren wij u ook direct te bellen met de praktijk. Wij kunnen uw hond zo nodig direct laten braken door middel van een injectie. Hoe langer we wachten, hoe meer kans dat de stof al is opgenomen of het voorwerp de maag al heeft verlaten.

Op de website van het LICG kunt u zien wat giftig is voor onze huisdieren.

Loos braken

In het geval van loos braken probeert uw hond te braken, echter komt er niks uit. U ziet uw hond de braakbeweging maken, de buik gaat op en neer, maar bij het kokhalzen komt er niks mee. Hierbij kunt u ook zien dat de buik van uw hond boller wordt achter de ribben. Dit kan duiden op een maagdilatatie en/of -kanteling. Deze aandoening is erg gevaarlijk en moet dan ook zo snel mogelijk verholpen worden!

Ongevallen

Er zijn natuurlijk vele soorten ongevallen. Deze variëren van bijtincidenten, aanrijdingen tot valincidenten. Wij adviseren om na deze gebeurtenissen altijd even te bellen. Al is het maar om even te overleggen. Bij bijtwonden is vaak antibiotica nodig, ook al is het wondje maar klein. Als uw hond ernstig gewond raakt en/of veel bloed verliest, moet u zo snel mogelijk naar de praktijk komen!

Oververhitting

Honden kunnen alleen afkoelen door te hijgen en te zweten via de voetzooltjes. Vooral met warm weer zien we vaak honden die oververhit raken. Het komt echter ook voor wanneer het niet warm is buiten. Er is sprake van verhoging bij de hond bij 39-40 graden. Vanaf 41 graden kan er zelfs (blijvende) schade ontstaan.

Symptomen van oververhitting zijn hijgen, kwijlen, niet verder willen lopen, in paniek raken en eventueel bewusteloos raken.

Bij mogelijke oververhitting adviseren we altijd direct naar de praktijk te bellen. Het is erg belangrijk dat uw hond bij oververhitting wordt gekoeld. Haal uw hond uit de zon of warme omgeving.

Temperatuur buiten Temperatuur auto na 

10 min

Temperatuur auto na 

40 min

21 31 40
24 34 43
27 37 45
30 40 48
32 42 51
35 45 54

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op