Oudere hond

Ouderdom komt met de gebreken. Dit betekent niet dat we er niks aan hoeven te doen. We zien vaak dat de oudere hond strammer gaat lopen en meer gaat drinken. Ouderdomsklachten kunnen zeker behandeld of ondersteund worden.

Artrose

Veel oudere honden krijgen last van artrose (osteoartritis). Het is een geleidelijk proces waarbij het kraakbeen in gewrichten slijt. In een later stadium kan zelfs het bot erbij betrokken raken. Dit is een pijnlijke aandoening. We zien dat de hond minder goed kan opstaan, strammer loopt en misschien zelfs mank loopt. Er zijn verschillende supplementen en medicijnen om de hond hierbij te helpen. De artrose die aanwezig is kunnen we helaas niet meer weghalen. Wel kunnen we de gewrichten zo soepel mogelijk houden en ervoor zorgen dat de hond zo min mogelijk pijn heeft. Hoe eerder we starten met medicatie, hoe langzamer het artrose proces verloopt. Verder is bewegen erg belangrijk, de gewrichten moeten in beweging blijven zodat ze niet stijf worden en de spieren moeten sterk blijven om de gewrichten te ondersteunen. Een gezond gewicht zorgt verder voor niet teveel druk op de aangetaste gewrichten.

Nierproblemen

De nieren van de oudere hond kunnen slechter gaan werken. Dit kunt u merken doordat uw hond meer gaat drinken en/of plassen dan normaal. Uw hond kan gaan afvallen en wil misschien ook minder goed eten. Als u deze klachten ziet kunt u urine naar de praktijk brengen, wij kunnen dan kijken of de nieren nog goed kunnen concentreren. Wij adviseren dan wel het allereerste plasje in de ochtend te brengen, de zogenoemde ochtendurine. Als er een echte verdenking is op nierproblemen moeten we bloedprikken. Om de nieren van uw dier te ondersteunen is het belangrijk voer te geven waar niet te veel zout in zit. Als uw dier ouder wordt is het dan ook verstandig speciaal seniorenvoer te gaan geven. Indien er sprake is van een nierprobleem raden we een speciaal nierdieet aan.

Hypothyreoïdie

De schildklier van uw hond kan slechter gaan werken. Hierdoor ontstaan verschillende klachten. Uw hond kan aankomen in gewicht en/of moeite hebben met afvallen, er kunnen vachtproblemen ontstaan en de hond wordt vaak slomer. Met een bloedonderzoek kan er een diagnose gesteld worden. Voor dit probleem bestaat medicatie waardoor de schildklier weer beter gaat werken.

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op