Maag- en darmklachten bij uw hond

Maag-darmklachten komen regelmatig voor bij honden. Er zijn verschillende redenen voor het krijgen van deze klachten. In veel gevallen gaat het om een goedaardige oorzaak zoals een virusinfectie of als een dier iets verkeerds heeft gegeten. In sommige gevallen is er meer aan de hand.

Milde klachten

Bij milde klachten zien we dunnere ontlasting of diarree en/of braken. Zolang de hond niet lusteloos is, adviseren wij uw hond even geen eten te geven. Uw hond mag gerust 24 uur niet eten. Water is echter wel belangrijk. Als uw hond na 1 uur niet meer gebraakt heeft, kunt u hem of haar een klein beetje water aanbieden. Als de hond niet meer braakt mag water in kleine beetjes gegeven worden. We adviseren de hond de eerste 12 uur geen eten meer te geven. Als de hond na 12 uur niet meer heeft gebraakt kunt u de hond een klein beetje eten aanbieden. Dit eten kan dan het beste licht verteerbaar zijn. U kunt licht verteerbare brok of natvoer bij de balie halen of zelf rijst en kip koken.

Bij diarreeklachten adviseren wij ook om de hond 12 uur even geen eten te geven, zo kan de buik tot rust komen. Water mag altijd wel. Licht verteerbare voeding is hierbij ook erg belangrijk. Als u uw hond kip met rijst geeft is het belangrijk om beide goed te koken. Diarreeremmers kunnen eventueel opgehaald worden in de praktijk

Erge klachten

Als uw hond maar achter elkaar door blijft braken en ook geen water binnenhoudt, kunt u het beste contact opnemen met de praktijk. Ook als uw hond bloed braakt is het verstandig direct contact op te nemen. Als uw hond na 12 uur nuchter te zijn geweest toch weer begint met braken is het ook verstandig contact op te nemen met de praktijk. Verder is ontlasting uitbraken een reden om direct te bellen. Natuurlijk is het ook verstandig uw hond na te laten kijken als uw hond bij het braken erg sloom is.

Als uw hond langer dan 3 dagen diarree heeft, adviseren wij contact op te nemen met de praktijk. Als uw hond erg ziek is bij de diarree (niet eten, sloom) adviseren wij altijd contact op te nemen met de praktijk.

Verdere redenen om direct contact op te nemen zijn bloed bij de ontlasting en veel waterige ontlasting terwijl de hond niet goed eet/drinkt en/of braakt.

Vragen over onze diensten?

Neem dan contact met ons op