Gebitsproblemen bij uw hond
Helaas zien wij veel gebitsproblemen bij honden. Honden zijn anders dan mensen en geven pas laat aan wanneer ze pijn hebben. Hierdoor lopen veel honden rond met pijn in hun bek.
Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van gebitsproblemen:
- Dubbele tandjes: Een hond gaat vanaf ongeveer 4 maanden leeftijd wisselen. Met 6 maanden leeftijd is de hond hier mee klaar. Soms zien we dat er nog melktandjes zijn blijven zitten terwijl er al volwassen tanden naast zijn gegroeid. Dit kan voor problemen gaan zorgen. De melktandjes moeten dan verwijderd worden. Als u met 6 maanden twijfelt of er dubbele tandjes aanwezig zijn, adviseren wij u contact op te nemen met de praktijk.
- Standafwijkingen: Sommige honden hebben vanaf de geboorte een afwijking in het gebit. Dit zijn bijvoorbeeld boven- en of onderbeten.
- Tandplak en tandsteen: Veel honden vormen uiteindelijk tandplak op hun tanden. Dit vormt zich om tot tandsteen, wat kan zorgen voor veel problemen zoals ontstekingen en teruggetrokken tandvlees. Doordat het tandvlees gaat terugtrekken kunnen de wortels komen bloot te liggen. Hierdoor gaan tanden vaak loszitten. Honden kunnen hier erg veel last van krijgen, al blijven ze vaak wel door eten.
- Ontstekingen: We zien helaas erg vaak ontstekingen in het gebit. Dit kan in het tandvlees zijn, maar ook aan de tandwortel. Naast dat dit natuurlijk erg pijnlijk is voor uw hond kunnen de bacteriƫn ook via de bloedbaan elders in het lichaam problemen geven. We zien helaas dat dit ook regelmatig problemen geeft bij het hart en hier voor ontstekingen zorgt.
Tips om tandproblemen te voorkomen:
- Tanden poetsen! Starten met oefenen vanaf jonge leeftijd
- Kauwen is de natuurlijke manier van tanden poetsen. Door goed te kauwen maakt de hond zijn gebit zelf schoon
- Brokjes voeren
- Gebitsbehandeling bij de dierenarts